top of page
  • Writer's pictureEugenie Laurette Nicole

Podcast Vranckx & Byloo: Zijn revoluties als een virus?

Updated: Oct 29, 2020

Terwijl in Bolivia een president ijlings het land uit vluchtte, hoopten betogers her en der ter wereld deze maand op hetzelfde voor hùn land. Wat bindt al dat ongenoegen? En wat zijn de verschillen? Dat hoor je deze maand in de podcast van Rudi en Vincent.Zuid-Amerika


Het kookt in Zuid-Amerika, en net in de landen waar de economie het goed doet. In Chili, het rijkste land van het werelddeel, staat de bubbel op springen. En in Bolivia, waar de levensstandaard het voorbije decennium spectaculaire sprongen voorwaarts maakte, is de president het land ontvlucht. 


Wat is er aan de hand? Welke rol spelen de sociale media en fake news? Is er racisme in het spel? En zou het kunnen dat Uncle Sam terug is in zijn achtertuin? Vragen voor VRT-journalist An Baccaert en Vranckx-redactrice Anneleen Ophoff.


Libanon


In Libanon is een bosbrand dan weer overgeslagen in een sociaal inferno. De mensen hebben er genoeg van het vastgeroeste politieke systeem dat er niet eens meer in slaagt om het afval uit de straten te halen. Alleen: hoe breng je verandering in een land met zo’n bloedig verleden, en zulke wankele evenwichten? Byloo-redactrice Layla El-Dekmak, zelf half Libanees, hoopt dat er geen burgeroorlog van komt. Politicologe Eugenie D’Hooghe zag dan weer met eigen ogen hoe Syrische vluchtelingen zich in dit krakende landje overeind proberen te houden. 


Veel om je hart bij vast te houden in deze aflevering, maar ook een riem onder het hart: in maar liefst zestig landen zijn vrouwen er het afgelopen jaar op vooruit gegaan. 


De podcast vind je hier:

https://soundcloud.com/vranckx-byloo/vb13-final-montage26 views0 comments
bottom of page